Kennisbank

Deze kennisbank bevat artikelen over specifieke deel-onderwerpen, met betrekking tot internationale verzekeringen, vertrek uit Nederland en langdurig verblijf in het buitenland.

Bekijk alle artikelen | of filter op categorie:

Uitgelichte artikelen

Alle artikelen

 • Pensioen

  Bij verhuizing naar het buitenland en het aangaan van een nieuw dienstverband, wijzigt of verdwijnt de pensioenopbouw. Het is verstandig om advies in te winnen bij een specialist die u kan adviseren over de mogelijkheden om op een degelijke manier uw pensioenopbouw voort te zetten.

 • Sociale zekerheid

  Sociale zekerheid is een publiek [nationaal] stelsel dat is bedoeld om inkomen te garanderen voor personen of gezinnen die niet in staat worden geacht om zelf in voldoende inkomen te voorzien.

 • Internationale doorlopende reisverzekering voor expats en emigranten

  Woont u in het buitenland? En zoekt u een doorlopende reisverzekering, zoals u die in Nederland had, maar die nu niet meer kan worden aangevraagd? Dan hebben wij voor u internationale varianten van de doorlopende reisverzekering beschikbaar.

 • Wonen in een EU-land, EER-land of Zwitserland

  Indien u met behoud van uw AOW-uitkering en/of pensioen gaat wonen in een EU/EER/Verdragsland, dan is bepaalde wet- en regelgeving voor u van toepassing.

 • Aansprakelijkheid eigenaar woning in Nederland

  Indien u naar het buitenland vertrekt, dan vervallen vaak de reguliere (woon)verzekeringen in Nederland, waaronder ook de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Wij bieden onder meer verzekeringen voor Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn en een woning in Nederland bezitten.

 • Verzekeren kamerverhuur

  Als u in uw eigen woning in Nederland kamers verhuurd aan particulieren dan dient u daarvoor een aparte opstal – en eventueel inboedelverzekering voor te sluiten. Afhankelijk van de omstandigheden en de situatie, heeft verzekeraar OOM hier wellicht wel een mogelijkheid voor.

 • Veelgestelde vragen door Digital Nomads

  De wet schrijft voor dat je je moet uitschrijven indien je langer dan 8 maanden in een jaar buiten NL verblijft. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn.

 • Biedt een reisverzekering voldoende dekking?

  Is een uitgebreide reisverzekering genoeg om voldoende verzekerd te zijn tijdens uw langdurige verblijf in het buitenland? Of past een langlopende ziektekostenverzekering beter bij uw situatie?

 • Nederlandse bankrekening voor expats en emigranten

  Vanwege strenge wet- en regelgeving blijkt het aanvragen van een bankrekening alleen nog mogelijk voor EU ingezetenen. Indien woonachtig buiten de EU (ook met NL nationaliteit) is het het vooralsnog helaas niet meer mogelijk om van onderstaande mogelijkheid gebruik te maken.

 • Tips voor het veilig versturen van een kopie paspoort of ID

  In een aantal gevallen is het voor ons nodig om u te identificeren aan de hand van een kopie van uw identiteitsbewijs, bijvoorbeeld indien u een aanvraag voor een verzekering indient. Hierbij enkele tips om een kopie paspoort / ID op een veilige manier te versturen.

 • Zorgverlener en ziekenhuis kiezen

  Veel Nederlanders die zich in het buitenland vestigen en internationaal verzekeren, vragen zich af hoe het is geregeld met de keuze voor zorgverleners en ziekenhuizen in het buitenland. Met andere woorden: mag ik zelf kiezen naar welk ziekenhuis ik ga om behandeld te worden?

 • Overstappen naar een internationale ziektekostenverzekering

  Er zijn verschillende redenen om over te stappen op een (andere) internationale ziektekostenverzekering. Wij wijzen u graag op een aantal aandachtspunten rond uw overstap naar een internationale ziektekostenverzekering.

 • Problemen op reis

  Hoe kunt u redelijkerwijs voorkomen dat u in de problemen raakt en u zo goed mogelijk voorbereiden voor het geval u toch in de problemen komt? Stichting JoHo geeft antwoord op de meest voorkomende vragen.

 • Verlengen of opzeggen

  Een belangrijk verschil tussen doorlopende reisverzekeringen en aflopende reisverzekeringen is dat de doorlopende verzekering stilzwijgend wordt verlengd met een opzegtermijn van twee á drie maanden vóór de verlengingsdatum.

 • Ik zit al in het buitenland

  Er zijn diverse situaties te bedenken waarbij iemand vanuit het buitenland een verzekering wil afsluiten.

 • DiGiD aanvragen vanuit het buitenland

  Als u in Nederland al DigiD heeft gebruikt, kunt u dit ook gewoon vanuit het buitenland gebruiken. Heeft u nog niet eerder een DigiD gehad, of bent u uw bijvoorbeeld uw wachtwoord vergeten dan is het ook mogelijk om dit vanuit het buitenland te regelen.

 • E-formulieren

  Binnen de Europese Unie zijn er afspraken gemaakt om de sociale zekerheidsstelselsels van lidstaten in grensoverschreidende situaties op elkaar af te stemmen. Dit is om te voorkomen dat men bij migratie naar een land binnen de EU niet onverzekerd of dubbel verzekerd wordt. E-formulieren zijn de formulieren waarmee de benodigde gegevens uit worden gewisseld tussen de betrokken instanties van de lidstaten onderling zodat deze afspraken kunnen worden nageleefd.

 • Belangrijke aandachtspunten bij lokaal verzekeren

  Afhankelijk van de werkgever en het land waar u naartoe gaat kunt u te maken krijgen met lokale verzekeringsstelsels voor ziektekostenverzekeringen of een verzekering via de werkgever. Of u daadwerkelijk verplicht moet deelnemen aan die lokale dekkingen is veelal afhankelijk van uw verblijfsduur, visum, inkomen en sociale status.

 • Uitschrijven Basisregistratie Personen (BRP) - FAQ

  Wat zijn de gevolgen van uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP) in verband met vertrek naar het buitenland. Wanneer moet u zich uitschrijven? Wat zijn gevolgen voor de AOW, de belastingdienst en de zorgverzekering? Wat is het RNI?

 • Onderwijs in het buitenland

  Hoe kunt u het onderwijs voor uw kinderen in het buitenland het best kunt regelen. Advies, talencursussen en afstandsonderwijs voor Nederlandstalige kinderen (3-18 jaar) in het buitenland is mogelijk.

 • VertrekNL Magazine

  Viermaal per jaar verschijnt VertrekNL, het grootste gedrukte én online magazine voor emigranten, expats en tweedehuisbezitters. In elke uitgave staat een land centraal via interviews, reportages, columns, juridisch advies, eten & drinken, (tweede) woningen en nog veel meer!

 • Fiscaal advies voor expats en emigranten

  Bij vertrek naar het buitenland moeten er vrijwel altijd ook fiscale zaken geregeld worden. Als u emigreert en dus in een ander land gaat wonen, moet u in dat andere land belasting betalen.

 • JoHo Expat- en Emigratiedagen

  Van plan om te emigreren of voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken? Maak een afspraak en kom naar één van de emigratiedagen om een beeld te krijgen wat er nodig is, en geregeld moet worden voor een langdurig of permanent verblijf in het buitenland.

 • Expat of emigrant?

  Wat is een Expat? Wat is een emigrant? Wat zijn de verschillen? Een expatriate (expat) is iemand die meestal tijdelijk in een ander land verblijft om te wonen en werken. Emigratie is de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich permanent in een ander land te vestigen.