Zweden

Overbruggingsverzekering Zweden bij emigratie

Bij emigratie naar Zweden is er vaak een overbruggingsverzekering nodig. Voor de aanvraag van een Zweeds persoonsnummer moet u namelijk kunnen aantonen dat u verzekerd bent voor ziektekosten voor een periode van tenminste 1 jaar. Het probleem daarbij is dat uw basiszorgverzekering juist vervalt bij emigratie (tenzij er bijvoorbeeld sprake is van detachering, of emigratie met behoudt van bepaalde uitkeringen of pensioenen). Indien uw basiszorgverzekering inderdaad niet behouden kan blijven, dan is een particuliere ziektekostenverzekering een alternatief hiervoor.

Voorwaarden

  • De voorwaarden zijn afhankelijk van Zweedse regelgeving.
  • Onderzoek altijd ook zelf aan welke voorwaarden de tijdelijk (ziektekosten)verzekering moet voldoen.

De ervaring leert dat geen enkele particuliere ziektekostenverzekering 100% voldoet aan alle vereisten. Ook kan het daarnaast zijn dat een medisch verleden tot uitsluitingen leidt, en dat is officieel niet toegestaan in de beoordeling. De beoordeling/"keuring" of een verzekering voldoet, hangt mede af van de medewerkzaamheid van een dienstdoende Zweedse ambtenaar.

Mogelijkheden

De ziektekostendekking van de OOM Tijdelijk in het Buitenland verzekering is een veel gebruikte oplossing voor deze situatie. Er is geen garantie op acceptatie in Zweden, maar de meerderheid van de aanvragen wordt goedgekeurd, blijkt uit terugkoppelingen van klanten.

Let op:

  1. Vraag de verzekering voor tenminste 1 jaar aan ivm uw aanvraag voor een persoonsnummer. Wij adviseren om altijd voor een ruime periode te kiezen (maximaal 2 jaar). De verzekering kan beperkt/moeilijk worden verlengd. Daarentegen is de verzekering wel dagelijks opzegbaar, mits niet met terugwerkende kracht. Eventueel teveel betaalde premie zal worden teruggestort.
  2. Geef in het aanvraag proces aan dat u alles in het Engels wilt ontvangen.
  3. Vraag in ieder geval de ziektekostenverzekering binnen dit pakket aan.
  4. Wordt de verzekering niet goedgekeurd in Zweden? Dan kunt u deze per direct laten stopzetten.

OOM Tijdelijk in het Buitenland verzekering

Informatie & Aanvragen