Kennisbank artikelenRSS

 • DiGiD aanvragen vanuit het buitenland

  Als u in Nederland al DigiD heeft gebruikt, kunt u dit ook gewoon vanuit het buitenland gebruiken. Heeft u nog niet eerder een DigiD gehad, of bent u uw bijvoorbeeld uw wachtwoord vergeten dan is het ook mogelijk om dit vanuit het buitenland te regelen.

 • E-formulieren

  Binnen de Europese Unie zijn er afspraken gemaakt om de sociale zekerheidsstelselsels van lidstaten in grensoverschreidende situaties op elkaar af te stemmen. Dit is om te voorkomen dat men bij migratie naar een land binnen de EU niet onverzekerd of dubbel verzekerd wordt. E-formulieren zijn de formulieren waarmee de benodigde gegevens uit worden gewisseld tussen de betrokken instanties van de lidstaten onderling zodat deze afspraken kunnen worden nageleefd.

 • Belangrijke aandachtspunten bij lokaal verzekeren

  Afhankelijk van de werkgever en het land waar u naartoe gaat kunt u te maken krijgen met lokale verzekeringsstelsels voor ziektekostenverzekeringen of een verzekering via de werkgever. Of u daadwerkelijk verplicht moet deelnemen aan die lokale dekkingen is veelal afhankelijk van uw verblijfsduur, visum, inkomen en sociale status.

 • Uitschrijven Basisregistratie Personen (BRP) - FAQ

  Wat zijn de gevolgen van uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP) in verband met vertrek naar het buitenland. Wanneer moet u zich uitschrijven? Wat zijn gevolgen voor de AOW, de belastingdienst en de zorgverzekering? Wat is het RNI?

 • Onderwijs in het buitenland

  Hoe kunt u het onderwijs voor uw kinderen in het buitenland het best kunt regelen. Advies, talencursussen en afstandsonderwijs voor Nederlandstalige kinderen (3-18 jaar) in het buitenland is mogelijk.

 • VertrekNL Magazine

  Viermaal per jaar verschijnt VertrekNL, het grootste gedrukte én online magazine voor emigranten, expats en tweedehuisbezitters. In elke uitgave staat een land centraal via interviews, reportages, columns, juridisch advies, eten & drinken, (tweede) woningen en nog veel meer!

 • Fiscaal advies voor expats en emigranten

  Bij vertrek naar het buitenland moeten er vrijwel altijd ook fiscale zaken geregeld worden. Als u emigreert en dus in een ander land gaat wonen, moet u in dat andere land belasting betalen.

 • JoHo Expat- en Emigratiedagen

  Van plan om te emigreren of voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken? Maak een afspraak en kom naar één van de emigratiedagen om een beeld te krijgen wat er nodig is, en geregeld moet worden voor een langdurig of permanent verblijf in het buitenland.

 • Expat of emigrant?

  Wat is een Expat? Wat is een emigrant? Wat zijn de verschillen? Een expatriate (expat) is iemand die meestal tijdelijk in een ander land verblijft om te wonen en werken. Emigratie is de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich permanent in een ander land te vestigen.

 • Travelclinic & Reisapotheek

  Voorkomen is beter dan genezen, zelfs met een goede ziektekostenverzekering. Daarom werken wij samen met travelclinic.nl en reisapotheek.nl.

 • Reisadviezen van Buitenlandse Zaken

  Ter voorbereiding op emigratie of een reis, en om op de hoogte te blijven tijdens het verblijf in het buitenland, bieden de Reisadviezen van Buitenlandse Zaken waardevolle informatie. Er wordt permanent informatie verstrekt en geactualiseerd op het gebied van veiligheid en risico's, en veranderingen van omstandigheden.

 • Digital Nomads & Belastingadvies

  Belastingsystemen zijn niet ingericht op internationaal wonen, werken, reizen. Belastingregels gaan vaak uit van een situatie waarbij je in 1 land woont, werkt, inkomen hebt en belasting betaalt.

 • Digital Nomad en de KvK inschrijving

  De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een kort informatief stuk op de website staan over digital nomads en hun KvK inschrijving. In dit stuk worden enkele praktische vragen gesteld.

 • Vrijwillige verzekering AOW

  U kan bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) een vrijwillige verzekering afsluiten om de opbouw van uw AOW in Nederland voort te zetten nadat u Nederland heeft verlaten.

 • Vrijwillige verzekering Anw

  U kan bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) een vrijwillige verzekering afsluiten om de dekking voor de Anw in Nederland voort te zetten nadat u Nederland heeft verlaten.

 • Vrijwillige verzekering Ziektewet

  Het afsluiten van een vrijwillige ZW-verzekering is maar in een beperkt aantal situaties mogelijk. Voorwaarde hierbij is dat u direct voorafgaand in Nederland verplicht verzekerd bent geweest.

 • Vrijwillige verzekering WIA (arbeidsongeschiktheid)

  Het afsluiten van een vrijwillige WIA-verzekering is maar in een beperkt aantal situaties mogelijk. Voorwaarde hierbij is dat u direct voorafgaand in Nederland verplicht verzekerd bent geweest.

 • Vrijwillige verzekering Werkloosheid

  Indien u in loondienst werkt, biedt het UWV de mogelijkheid om uzelf vrijwillig te verzekeren voor werkloosheid. Dit is echter maar in een beperkt aantal situaties mogelijk.

 • Pensioen - Uitkeringsfase

  Wordt de Nederlandse AOW uitbetaald als ik permanent in het buitenland woon? Wordt mijn Nederlandse pensioen uitbetaald als ik permanent in het buitenland woon? Waar betaal ik belasting over mijn pensioen?

 • Pensioen - Opbouwfase

  Kan ik mijn huidige Nederlandse pensioenvoorziening voortzetten terwijl ik in het buitenland werk? Wat zijn de gevolgen voor mijn Nederlandse pensioenvoorziening als ik een aantal jaren in het buitenland verblijf? Wat doe ik met mijn buitenlandse pensioenvoorziening als ik weer terugkom naar Nederland?

 • Verdragslanden ziektekosten

  Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de vergoeding van ziektekosten. Daardoor kunt u in die landen aanspraak maken op zorg tijdens een tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld vakantie), maar soms ook als u er woont. Denk daarbij aan gepensioneerden (AOW), uitkeringsgrechtigden (WAO / WIA) en detachering (werkzaam voor een Nederlands bedrijf en uitgezonden).

 • Ziektewet (ZW)

  De Ziektewet is er voor alle werknemers in Nederland die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. Dit betekent dat alleen werknemers in aanmerking kunnen komen voor een uitkering. In principe bent u niet meer verzekerd voor de ZW na vertrek uit Nederland.

 • Sociale Verzekerings Bank

  De SVB regelt zaken zoals de AOW (Algemene Ouderdoms Wet) en de ANW (Algemene Nabestaanden Wet). Bij uitschrijving bij de gemeente stopt de opbouw AOW en vervalt het recht op de ANW.

 • UWV

  Het UWV biedt, indien u in loondienst werkt, de mogelijkheid tot vrijwillig bijverzekeren voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Dit is echter beperkt mogelijk.