Waarom JoHo Insurances?

JoHo Insurances
JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken.

Aanbod
Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen.

Ondersteuning
Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen.

Persoonlijk advies
Wij leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling. Indien u hier gebruik van wilt maken, vul dan graag (gratis en vrijblijvend) het online adviesformulier in.

Werken bij JoHo

Wil je meer weten over werken bij JoHo? Ben je geïnteresseerd in adviseren van expats en emigranten?

Lees meer over de vacature Advisor Insurances & Expatservices

Hoe uw huis in Nederland te verzekeren bij emigratie?

Gepubliceerd: 
Wednesday, 27 September, 2017

Verzekeren van de woning na vertrek uit Nederland

Het verhuren van woningen krijgt al geruime tijd veel aandacht. Of het nu gaat om verhuur, omdat de woningmarkt het zwaar heeft, of juist over de booming business zoals Airbnb in Amsterdam, er wordt veel over gezegd en geschreven. Wat minder aandacht krijgt, maar niet onbelangrijk is, is het feit dat veel verzekeraars van woningen (opstal en inboedel) geen dekking meer bieden bij verhuur met de reguliere opstal- en inboedelverzekering. Het is dus mogelijk dat de woning wordt verhuurd met toestemming van de hypotheekverstrekker, maar dat de verzekeraar niet of slechts gedeeltelijk betaalt als er brandschade is. Dat kan dus in geval van schade voor grote financiële problemen zorgen. Als adviseur van expats en emigranten zien wij dat onze klanten vaak met dit probleem te maken hebben. Uiteraard bieden wij graag een oplossing om dit goed te regelen. 

Niet meer in Nederland woonachtig

Bij definitief vertrek uit Nederland en ook bij langdurig verblijf in het buitenland, is uitschrijven bij de gemeente verplicht. Het in bezit hebben van een koopwoning is geen reden om niet uit te schrijven. Je blijft natuurlijk eigenaar van de woning, ook zonder dat je ingeschreven bent. Uitschrijven uit Nederland is verplicht indien je in een periode van 12 maanden, 8 maanden of langer in het buitenland verblijft. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn, én dit is dus ook verplicht als je een koophuis hebt. (1)

Ook indien de woning niet wordt verhuurd, kunnen we helpen met een oplossing. Bijvoorbeeld in een situatie waarbij je elders in Europa woont, en je iedere 1 a 2 maanden een paar dagen in de eigen woning in Nederland verblijft. Of in een situatie dat een woning maar 2 a 3 maanden wordt bewoond. Wanneer het huis niet continu wordt bewoond, zien veel verzekeraars dit als "leegstand". Ook in een situatie van een "leegstaande" of onbewoonde woning kunnen we verzekeringen aanbieden.

Particulier gebruik en dus geen verhuur

Er zijn veel 'woonverzekeringen' verkrijgbaar in Nederland. Verreweg de meeste verzekeraars bieden alleen een dekking voor schade die is ontstaan bij particulier gebruik. Particulier gebruik: wanneer je als eigenaar van het huis, zelf in de woning woont. Dat betekent dat een verzekering vaak geen dekking geeft bij verhuur, tenzij dit expliciet is afgesproken of meeverzekerd. Verzekeraars maken een onderscheid in particulier gebruik en zakelijk gebruik. Als particulier het eigen huis verhuren, wordt gezien als een zakelijk activiteit. 

Niks zeggen en premie doorbetalen is niet de oplossing

In voorwaarden van verzekeringen staat vermeld dat de verzekeringnemer verplicht is om veranderingen van situatie of risico door te geven. Vertrek uit Nederland en ander gebruik (verhuur leegstand, etc) zijn voorbeelden van situaties die actief gemeld moeten worden bij een verzekeraar. De verzekeraar heeft dan geen mogelijkheid gehad om de nieuwe situatie te beoordelen, en om passende maatregelen te nemen (bijvoorbeeld het verhogen van premie, het toepassen van clausules of het veranderen van dekking of het opzeggen van de verzekering). Het blijven doorbetalen van premie zonder een wijziging door te geven geeft niet recht op dekking. Op het moment dat er kosten worden gemaakt, kan de verzekeraar bij beoordeling van een schade er achter komen dat er sprake is van een andere risico situatie. Op basis hiervan heeft de verzekeraar het recht om een geen of een beperkte uitkering te doen voor de geleden schade. De kosten zijn dan voor eigen rekening! Zorg er dus voor dat de verzekering ook geldig is bij verhuur van de woning. Breng de huidige verzekeraar op de hoogte, en zoek naar een alternatief als de dekking moet stoppen. 

Appartement?

In een appartement of een gebouw met meerdere eigenaren (denk aan boven- en benedenwoning) is een Vereniging van Eigenaren (VVE) verplicht. Actief of niet, vaak bestaat er een VVE als er sprake is van een splitsingsakte. (2)

Als het goed is, loopt er een opstalverzekering via de VVE. Daarmee is het pand verzekerd. Denk aan de fundering, muren, dak. Maar ook aan de dingen die vast zitten aan de muur of vloer, zoals tegels, leidingwerk, keukenkasten van een inbouwkeuken en het ligbad. Later aangebrachte "luxe" (badkamer, keuken, vloeren) valt niet altijd onder de standaard opstalverzekering van het gebouw/het appartement. Indien van toepassing kan dit via een een aanvullende verzekering (eigenarenbelang) worden verzekerd. De opstalverzekering blijft in de regel ook geldig als de woning wordt verhuurd. Mocht er geen opstalverzekering zijn geregeld bij de VVE, geef dit dan aan zodat we kunnen kijken of een opstalverzekering voor jouw appartement te regelen is.

De inboedelverzekering en eigenarenbelangverzekering zijn in de regel niet verplicht, en kunnen dus vervallen bij verandering van situatie.

Opstal of inboedel?

Spullen die je kunt oppakken, dus de meubelstukken als bank, buffetkast, maar ook apparatuur als de wasmachine en de televisie vallen onder inboedel. Er zijn ook dingen waarover je kunt twijfelen; een houten vloer of gordijnen. We hebben in een apart document (Opstal of Inboedel?) een overzicht gemaakt, als handvat om te bepalen of iets onder inboedel of opstal valt.

Wij geven u graag advies voor uw situatie!

 
Bronnen

1) Uitschrijven ook verplicht met koopwoning

2) Een vereniging van eigenaren

.

Gratis persoonlijk advies

Vul het adviesformulier in voor een gratis advies dat afgestemd wordt op uw persoonlijke situatie en plannen.

Vul nu het adviesformulier in voor een gratis persoonlijk advies

JoHo Insurances
JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken. Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen. Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen. Wij leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling. Interesse? Vraag nu vrijblijvend advies aan. 

© JoHo Insurances - www.expatverzekering.nl

Hoe kunnen wij u helpen?

Stap 1: Contact
Voor advies en vragen over verzekeringen voor een langdurig verblijf in het buitenland kunt u (kosteloos) ons online adviesformulier invullen. 

Stap 2: Advies
Wij sturen u ons advies toe, inclusief aanvullende informatie, tips en premies. Wij helpen u graag indien u vragen heeft naar aanleiding van dit advies.

Stap 3: Aanvragen verzekering
Indien u een verzekering wilt aanvragen, dan begeleiden wij u bij het gehele proces, met tips, instructies en het maken van keuzes.

Stap 4: Service
Indien een aanvraag is goedgekeurd, staan wij u gedurende de gehele looptijd van de verzekering bij voor hulp, vragen en assistentie.

Stap 5: Beëindiging
Mocht u een verzekering willen beëindigen, dan helpen wij u om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder onnodig dubbele premie te betalen of een periode onverzekerd te zijn.

Google Reviews voor JoHo Insurances / Expatverzekering.nl

4.9 van 5 op basis van 47 Google reviews
Nienke
JoHo was aangeraden door een vriendin en ze hebben direct contact met mij opgenomen. De informatie was heel duidelijk en ik ben goed geadviseerd en geholpen met het afsluiten van mijn verzekeringen. Dit in tegenstelling tot internationale grote verzekeringen die veel verwarrende informatiegeven. Joho Insurances is absoluut een aanrader voor iedereen die langdurig in het buiteland verblijft. Niet alleen voor een zorgverzekering maar ook goede opties voor andere verzekeringen. Een super goede service!
Kristof
JOHO heeft mij vanaf het begin uitstekend geholpen met mijn verzekeringen in het buitenland. Niet alleen bieden ze zeer goede prijzen aan (ik denk dat ik voor Nederland niets goedkoper vond), hun klantendienst is razendsnel en je krijgt persoonlijke opvolging (aka geen copy-paste tekstjes). Ik kan JOHO enkel maar aanraden voor verzekeringen als je een tijdelijke werkvisa hebt voor het buitenland en ik hoop dat JOHO de uitstekende service kan blijven geranderen. Top werk! 5 sterren welverdiend!
Helena
Wat een geweldige dienstverlening biedt JoHo! Ik ben verhuisd naar Colombia en zat met allerlei vragen rondom mijn ziektekostenverzekering. Ik werd door het team van JoHo echt fantastisch geïnformeerd, ongeacht het teamlid dat mijn mails beantwoordde. Snelle en op-maat-gemaakte antwoorden waar ik echt heel veel aan had. De uitstekende website wijst je op voor- & nadelen van lokaal verzekeren, heel belangrijk in deze tijden. En ze hebben een goed aanbod van internationale ziektekostenverzekeringen die je via hen kunt afsluiten, soms met korting. En 't meest opmerkelijke vond ik de enorme klantvriendelijkheid, terwijl ze nog niets aan mij verdienden... oftewel: aarzel geen seconde als je goed en snel advies wilt. JoHo is je team!
Bram
In de afgelopen 6 jaar heb gebruik gemaakt van Joho voor mijn expat verzekeringen. De service was altijd goed, ik kreeg altijd snel reactie in duidelijke en met correcte informatie, daarbij waren de medewerkers erg behulpzaam. Bij deze raad ik mensen die naar het buitenland verhuizen, aan om met Joho contact op te nemen voor het verkrijgen van informatie over wat te regelen (uitschrijven uit NL etc.) en om verzekerd te zijn in het buitenland.