Zorgverzekeringswet
Hoe zit het met het recht op de Nederlandse basiszorgverzekering? Wanneer vervalt de basisverzekering, en hoe kan ik de basiszorgverzekering stopzetten? Kan ik deze nog even aanhouden als ik naar het buitenland vertrek? Waarom stuurt het CAK mij een brief, terwijl ik al in het buitenland zit en een expatverzekering heb voor mijn ziektekosten?
UWV
Het UWV biedt, indien u in loondienst werkt, de mogelijkheid tot vrijwillig bijverzekeren voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Dit is echter beperkt mogelijk, alleen in vier specifieke situaties is bijverzekeren mogelijk. Het is echter wel mogelijk een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te vragen voor in het buitenland.
Nabestaandenuitkering
Deze wet geeft recht op een nabestaandenuitkering, bij overlijden van de verzekerde (mits deze natuurlijk verzekerd was). Niet verzekerd zijn op het moment van overlijden betekent dus geen uitkering voor de nabestaanden. Informeer ook naar de wetgeving in het nieuwe woonland.
Pensioen
Pensioenopbouw is veelal een mogelijkheid die een werkgever biedt op basis van een nationaal belastingregime. Bij verhuizing naar het buitenland en het aangaan van een nieuw dienstverband, wijzigt of verdwijnt de pensioenopbouw. Mogelijk kunt u in het buitenland gebruik maken van bestaande lokale oplossingen, wellicht als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden van uw nieuwe werkgever.
Verdragslanden ziektekosten
Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de vergoeding van ziektekosten. Daardoor kunt u in die landen aanspraak maken op zorg tijdens een tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld vakantie), maar soms ook als u er woont. Denk daarbij aan gepensioneerden (AOW), uitkeringsgrechtigden (WAO / WIA) en detachering (werkzaam voor een Nederlands bedrijf en uitgezonden).