Inschrijven bij de gemeente - BRP

Bij definitief of langdurig terugkeer naar Nederland kunt u zichzelf weer inschrijven bij de gemeente (BRP - Basis Registratie Personen). Om ingeschreven te zijn in de gemeente zult u minimaal vier maanden in Nederland moeten verblijven. Voor inschrijving bij de gemeente is wel een soort bewijs nodig, zoals een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of toestemming tot inwoning van de eigenaar. Hieronder nog wat relevante informatie.

Weer inschrijven in een Nederlandse gemeente

Inschrijven is de bedoeling wanneer u weer langer dan vier maanden in Nederland verblijft. Als het plan is om korter te blijven is inschrijven niet terecht (iemand die langer dan 8 maanden weg is uit Nederland hoor immers uitgeschreven te zijn).

Sinds 6 januari 2016 is de administratie waarin mensen worden geregisteerd de Basisregistratie Personen (BRP), voorheen heette dit de GBA. Bij terugkomst schrijft u zich dus in bij de BRP. Officieel dient u dit te doen binnen 5 dagen na terugkomt in Nederland. U wordt daarmee weer woonachtig in Nederland. Daardoor onstaat ook weer recht op (opbouw van) bepaalde sociale voorzieningen, denk aan de opbouw van de AOW.

Bij sommige gemeenten is het alleen mogelijk om weer in te schrijven als u een afspraak heeft. In bepaalde perioden, denk aan de zomervakantieperiode of tussen Kerst en Oud&Nieuw, zijn gemeenten minder goed bereikbaar. Probeer of u vanuit het buitenland al een afspraak kunt maken t.b.v. het inschrijven. U kunt dit het beste navragen bij de gemeente waar u zich wilt inschrijven, gemeenten kennen allemaal hun eigen beleid en werkwijze.

Het is niet ondenkbaar dat u bij terugkomst niet direct weer een woning hebt. In dat geval kunt u zich inschrijven bij iemand waar u tijdelijk woont. Vaak moet de persoon waar u zich bij wilt inschrijven, mee naar de gemeente. Wanneer u bij de gemeente aangeeft dat het gaat om een tijdelijke verblijf op dit adres en u daar tijdelijk in wilt schrijven, kan dit soms leiden tot problemen. U hoeft dit bij inschrijven niet aan te geven. Indien u na een aantal weken verhuisd, schrijft u zich gewoon in op het nieuwe adres en wordt u op het oude "tijdelijke" adres uitgeschreven.

Denk er aan dat wanneer u zich bij iemand inschrijft, dit gevolgen kan hebben voor de heffingen en gemeentelijke belastingen die de gastheer- of vrouw moet betalen. Ook kan het invloed hebben op het inkomen van die persoon als hij/zij een uitkering zoals een AOW of Bijstanduitkering ontvangt.

Na inschrijven een basisverzekering regelen

Zodra u bent ingeschreven wordt u verzekeringsplichtig voor de Nederlandse basisverzekering, mits u geen inkomsten uit werkzaamheden heeft van buiten Nederland. U heeft na inschrijving 4 maanden de tijd om u bij een basiszorgverzekeraar te melden. De basiszorgverzekering dient met terugwerkende kracht in te gaan vanaf inschrijfdatum. De verzekeraar is verplicht u te accepteren voor de basisverzekering. De meeste aanvullende pakketten kunnen ook zonder medische vragen worden aangevraagd. Lees meer over de basisverzekering regelen bij terugkeer in Nederland.