Trump zet plannen door, premiestijging verwacht in Amerika

16 oktober 2017

Regel, als expat of emigrant, zelf je verzekering voor in de USA

Op 12 oktober 2017 kondigde president Trump aan dat hij de betalingen aan verzekeraars in het kade rvan "Obamacare" gaat stoppen. Na een maandenlange (tot op heden mislukte) strijd om "Obamacare" te schrappen, lijkt hij nu een middel te hebben gevonden om de Affordable Care Act onwerkbaar te maken, zonder toestemming van de Senaat. De Senaat stemde in juli 2017 nog tegen het voorstel dat de Republikeinen maakten. Opzienbarend was destijds dat oud- presidentskandidaat, Senator Mc Cain, NO stemde tegen Trump's plan. (1)

Het plan van Trump kon geen doorgang vinden in de Senaat en dit is, niet verrassend, een doorn in het oog van de huidige president die zijn afkeer van de Obamacare nooit heeft verborgen. Hier schreven wij eerder ook al over. Hij lijkt nu een manier te hebben gevonden om de werking van Obamacare alsnog te beïnvloeden, zonder dat een wetswijziging nodig is. Wat zal er wijzigen?

Ondermijnen eisen van Obamacare

Donderdag 12 oktober ondertekende de president een "executive order" waarmee hij enkele federale autoriteiten vraagt om enkele eisen van Obamacare te ondermijnen. Het gaat met name om het kunnen weigeren van dekking aan mensen met een bestaande aandoening of ziekte en het verminderen van het "essential benefit" pakket. Sinds 2010 zijn verzekeraars verplicht om dit pakket van vergoedingen te bieden en mogen zij geen dekking weigeren aan mensen op basis van hun gezondheid of een hoge premietoeslag vragen. (2) Als bovenstaand besluit wordt uitgevoerd zou dit ertoe kunnen leiden dat er een groot verschil in premies ontstaat.

Voornemen om Government's share te beëindigen

Op dezelfde dag (12 oktober 2017) werd kenbaar gemaakt dat Trump de Government's share (de overheidsbijdrage aan ziektekostenverzekeraars) naar verwachting op korte termijn stopt. Het voornemen om de Government's share stop te zetten zal gevolgen hebben voor mensen met een midden en laag inkomen. Deze bijdrage van de overheid is vooral waardevol voor mensen met een verzekering in de individuele markt, dus mensen die geen verzekering hebben via de werkgever. Ongeveer 10% van de Amerikanen is verzekerd via deze "individual market". De bijdrage maakt het mogelijk voor verzekeraars om de premies, eigen risico's en copayments (eigen bijdrages) van verzekerden te verlagen. Zonder deze tegemoetkoming van de overheid kunnen die premies, eigen risico's en copayments enorm stijgen.

Sommige verzekeraars hadden al rekening gehouden met het einde van deze Government's share, en hebben daarom reeds een hogere premie afgegeven voor 2018. Soms met meer dan 20%. Een aantal verzekeraars zal nu, op het laatste moment, nog moeten berekenen welke gevolgen de stop van betalingen zal hebben voor hen. Logischerwijs verwachten allen dat de premies zullen stijgen om dit verlies van inkomen op te vangen. Een aantal verzekeraars is zelfs gestopt met het aanbieden van dit soort verzekeringen. (3)

Het is goed denkbaar dat op deze manier een zorgverzekering onbetaalbaar wordt voor veel mensen.

Bij voorkeur geen Amerikaanse verzekering

Voor ieder die is aangewezen op een verzekering aangeboden door een Amerikaanse verzekeraar, zal dit soort wijzigingen negatief kunnen uitpakken. Daarnaast is het waarschijnlijk dat dit niet de laatste poging van Trump is om (de werking van) Obamacare te hervormen. Wie weet wat voor aanpassingen er nog meer volgen..?

Mocht je de mogelijkheid hebben om je op een andere manier te verzekeren, dan is het absoluut de moeite waard om dit te bekijken. Niet alleen omdat je dan geen of minder last hebt van hervormingen van het lokale systeem, maar ook omdat je dan meer invloed hebt op de vergoedingen. Daarnaast zijn de premies van Amerikaanse verzekeraars vaak veel hoger dan de verzekeringen die wij kunnen aanbieden. Ook geen onbelangrijke reden om te kijken naar een alternatief met internationale dekking.

Als expat of emigrant doe je er dus goed aan om alternatieven te onderzoeken, laat ons je adviseren over een goede zorgverzekering.

Bronnen

  1. NO van Republikein John McCain
  2. Bevel van Trump op 12 oktober 2017
  3. Premiestijging 2018