Noodhulp voor gestrande reizigers: Bijzondere Bijstand Buitenland

23 maart 2020

Noodhulp voor gestrande reizigers om terug te keren naar Nederland

“Bijzondere Bijstand Buitenland” is een nieuwe platform van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de Rijksoverheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen met hun terugkeer naar Nederland.

  • Na centrale aanmelding proberen de alarmcentrales zo snel mogelijk vervoer voor de gestrande reizigers te regelen.
  • Het streven is om binnen 72 uur vluchtgegevens door te geven.
  • Het vervoer is niet verzekerd en ook niet gratis. Je betaalt voor het vervoer een eigen bijdrage van € 300,- voor een bestemming in Europa en € 900,- buiten Europa. De overige kosten worden door de deelnemende partijen gedragen. Mocht je via een ANVR-aangesloten reisorganisatie geboekt hebben, dan kan je mogelijk een beroep doen op de gratis hulp van de reisorganisatie.
  • Zoekt u hulp? Registreert u op de website van Bijzondere Bijstand Buitenland.
  • U kunt ook contact opnemen met het 24/7 contactcenter van BuZa op telefoonnummer +31 247 247 247.
  • Lees de veelgestelde vragen op de website goed door.

Website:

https://www.bijzonderebijstandbuitenland.nl/

Wat betekent dit voor de alarmcentrales?

Normaal werken de vier alarmcentrales in toerbeurt bij calamiteiten. Deze calamiteit is echter zo groot, dat de vier alarmcentrales de handen ineen geslagen hebben. En zelfs dan wordt dit nog een pittige klus, juist omdat het reguliere vliegverkeer vrijwel tot stilstand is gekomen en er een intensieve samenwerking met Buitenlandse Zaken nodig is om de repatriëring mogelijk te maken Dat betekent dat het op de alarmcentrale drukker kan zijn dan normaal. Ze vragen hiervoor je begrip.

Wat betekent dit als je (doorlopende) reisverzekering ondertussen afloopt?

Sommige verzekeringen (zoals bij de aflopende Allianz reisverzekering) verlengen de verzekeraars je verzekering automatisch tot het eerste moment dat je in de gelegenheid bent om naar huis terug te keren. Als je besluit niet terug te keren naar huis, dan is dit wel op eigen risico wat betreft behoud van dekking van je verzekering, en een eventuele terugreis. Als verzekerde heb je altijd een schadebeperkingsplicht.

Iedereen hoopt dat alle Nederlanders die naar huis willen willen zo snel en goed mogelijk weer veilig thuis kunnen komen, en dat degenen die liever in het buitenland willen of moeten liever daar de komende tijd zo goed mogelijk doorkomen!