Digital Nomads - artikel in de Volkskrant (1-10-2019)

4 oktober 2019

Tips voor digital nomads en iedereen die langdurig buiten Nederland werkt

Op 1 oktober 2019 stond er in de Volkskrant een artikel over digital nomads en alle praktisch problemen bij het leven als digital nomad:

Een leuk artikel, met tips en aandachtspunten. Ook leuk is dat wij 2x zijn genoemd in het artikel. Over de inhoud hebben we nog enkele aanvullende opmerkingen, die van nut kunnen zijn voor digital nomads en ieder ander die langdurig buiten Nederland woont en werkt.

"Wel belasting betalen niets krijgen"

“Geen rechten in Nederland meer hebben, maar wel belasting afdragen – dat voelt natuurlijk oneerlijk.”

  • Dit hangt van de situatie af. Het is daarbij niet altijd "nodig" om belastingplichtig te zijn in NL, dan hangt van de situatie en keuzes af. Het kan inderdaad wel zijn dat je, ondanks het betalen van belasting, geen recht hebt op de NL basiszorgverzekering, geen AOW meer opbouwt, en andere voordelen mist die NL ingezetenen meestal wel hebben. Het systeem is zeker niet altijd "rechtvaardig" voor iedere individu.
  • Heb je belastbaar inkomen in NL, dan zijn er situaties dat je hypotheekrente kan aftrekken en pensioenverzekering zou kunnen regelen. Dan kan financieel voordeel bieden, en de last van het betalen van belasting beperkten.

“Een expatverzekering is duur?"

"Je kunt ook een expat-zorgverzekering via bijvoorbeeld JoHo afsluiten. Dit is wel veel duurder, vooral als je dekking in de Verenigde Staten wilt.”

Een internationale particuliere ziektekostenverzekering, ook wel een expat-verzekering genoemd, heeft een andere premie structuur dan de NL basiszorgverzekering.

Verenigde Staten (USA)

Medische zorg in de USA is schrikbarend duur. Des te belangrijker om goed verzekerd te zijn tijdens verblijf in de USA. Verblijf je langdurig in de USA? Dan is een langlopende ziektekostenverzekering nodig, en die is “duur” indien woonachtig in USA. Verblijf je kort/tijdelijk in de USA, dan zijn er goedkopere mogelijkheden om je goed te verzekeren. Op onze website hebben we een speciale pagina met aandachtspunten indien woonachtig in de USA.

“Nachtmerrie"

"Voor veel mensen klinkt het als een droomleven, maar het kan in een nachtmerrie veranderen als je een ongeluk veroorzaakt en niet goed verzekerd bent. Probeer maar eens een betaalbare internationale zorgverzekering te krijgen als je ooit ziek bent geweest.”

Dat is een terecht en belangrijk punt, heel goed dat de auteur dit benoemt. Eén les die hier uit kan worden getrokken is: regel een goede langlopende internationale ziektekostenverzekering bij aanvang, zolang er (hopelijk) nog geen medische issues zijn. Als je hier lang mee wacht, en bijvoorbeeld eerst voordelig bent verzekerd via tijdelijke (reis)verzekering, dan wordt de kans steeds groter dat er iets gebeurt waardoor je wellicht niet meer geheel zonder uitsluitingen kunt verzekeren. Regel je het goed bij aanvang en word je volledig geaccepteerd, dan zit je ook op de lange termijn goed. Ondanks dat je dit leven als digital nomad begint om een bepaalde flexibiliteit te behouden/krijgen, raden wij aan om voor de risico’s van enkele potentiële impactvolle gebeurtenissen (zoals ziekte, ongeval en overlijden) toch wat verder naar voren te kijken.

“Camper en opstal verzekeren"

"Hoe verzeker je een camper als je uitgeschreven bent in Nederland? Geldt mijn opstalverzekering nog als ik er niet ben?"

Regelgeving mbt motorrijtuigen is inderdaad lastig, zeker binnen de EU. Er zijn echter wel ook verzekeraars en tussenpersonen die motorrijtuigen internationaal verzekeren, ongeacht waar je bent ingeschreven.

Opstal in NL: wij hebben meerdere mogelijkheden om de woning en inboedel in Nederland te verzekeren, OOK indien je zelf niet meer in NL woonachtig bent en niet meer staat ingeschreven.

“Inschrijven, uitschrijven, pinnen in NL?"

Schrijf je bijvoorbeeld in bij ouders of vrienden – als die hier niet mee in de problemen komen met toeslagen, adviseert Jacobs. ‘Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van regelmatig verblijf in Nederland. Pin bijvoorbeeld op de eerste dag en laatste dag dat je hier bent.’ Zorg vooral dat je gemeente- of belastingpost niet wordt doorgestuurd: zo kwam Jacobs in de problemen. PostNL moet deze post terugsturen naar de instanties – waar vervolgens alarmbellen gaan rinkelen. En: ‘zorg ook dat je verhaal klopt met wat je op sociale media post.’”

“Zorg voor een briefadres of inschrijfadres zodat je in Nederland ingeschreven kan blijven. Probeer zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen dat je regelmatig in Nederland bent.”

Het is niet altijd verstandig om koste wat het kost proberen ingeschreven te blijven staan. Soms kan het gewoon niet. En denk ook aan een situatie waarbij je langduriger in een bepaald land woonachtig bent, en aldaar ingeschreven moet worden. In sommige situaties kan het handig zijn om je verblijf in Nederland aan te kunnen tonen. Maar als je slechts een enkele keer Nederland bezoekt om familie en vrienden te bezoeken, dan is dat niet altijd voldoende om ook als ingezetene van NL te worden beschouwd.

Ook is het zo dat er in het leven soms keuzes moeten worden gemaakt. Ga je voornamelijk buiten NL wonen en werken en leven, dan kan het zijn dat je bepaalde rechten van de verzorgingsstaat verliest, maar dat je daarvoor ook een aantal voordelen en vrijheden terugkrijgt. Sommige situaties zijn duidelijk:

  • Woonachtig in NL: huis, tandenborstel in eigen (evt gehuurde) woning in NL, je bent vaker in het buitenland, maar je bent ook regelmatig in NL. Bedrijf staat ingeschreven in NL, klanten in NL.
  • Woonachtig buiten NL: geen (gehuurde) woning meer in NL, je verblijft jaarlijks meer dan 8/10 maanden per jaar buiten NL, je leven speelt zich af buiten NL, je komt alleen voor familie en vrienden bezoek wel eens (kort naar NL). Soms ook inschrijving in een ander land, bv vanwege werk en woning.
  • Het grijze gebied: alles wat hier tussenin zit. Dat is inderdaad lastiger, vereist een goede voorbereiding, en ook het maken van keuzes.

Lees verder over Internationale verzekeringen en aandachtspunten voor Digital Nomads.