Basis zorgverzekering stopzetten per 1 januari?

15 november 2017

Moet ik de basisverzekering stopzetten per 1 januari als ik emigreer?

Eén van de meegestelde vragen in deze periode van het jaar, is of bij emigratie, ook de Nederlandse basis zorgverzekering moet worden stopgezet per 1 januari. Als er sprake is van vertrek uit Nederland, dan werkt dit anders. Gelukkig weten wij precies hoe het zit.

Kan ik de Nederlandse zorgverzekering alleen stopzetten per 1 januari?

Als je gaat emigreren, voor langere tijd buiten Nederland bent of in het buitenland gaat werken, dan vervalt in vrijwel alle gevallen het recht op de Nederlandse zorgverzekering. Mensen twijfelen voor vertrek nog wel eens of ze de verzekering dan per 1 januari stop moeten zetten. Zeker als ze rond de jaarwisseling vertrekken. We leggen graag uit hoe dit werkt.

Als het recht op de Nederlandse zorgverzekering stopt, heb je niet te maken met 1 januari. Het stopzetten van de zorgverzekering per 1 januari is enkel van belang voor mensen die in Nederland verzekeringsplichtig blijven. Met andere woorden, mensen die een Nederlandse basisverzekering hebben en moeten houden. Al die verzekerden hebben per jaar 1 moment waarop ze kunnen wisselen van verzekeraar en hun pakket kunnen aanpassen. Dat moment is 1 januari. Tot en met 31 december kan de huidige verzekering worden stopgezet en men heeft dan nog een maand de tijd om een nieuwe aan te vragen.

Bij vertrek uit Nederland, de Nederlandse zorgverzekering beëindigen

Of je nu 1 januari vertrekt, 15 april of 7 augustus, op het moment dat het recht op de Nederlandse zorgverzekering stopt, zal de verzekering worden beëindigd. Het recht op de basisverzekering eindigt doorgaans door;

  • uitschrijven uit de gemeente, uit de Basisregistratie Personen (BRP)
  • inkomen uit het buitenland
  • einde ingezetenschap in Nederland

Let op dat ingeschreven blijven staan bij de gemeente (BRP) terwijl je je eigenlijk zou moeten uitschrijven, niet betekent dat je je rechten behoudt. Lees meer over uitschrijven als je daar vragen over hebt.

Stel dat je op 15 april start met werken voor een buitenlandse werkgever, en het recht op de verzekering stopt op die dag, dan zal de basisverzekering pas vanaf die datum worden stopgezet. Van 1 januari tot en met 14 april, blijft de verzekeringsplicht van kracht. Met andere woorden, van 1 januari tot en met 14 april moet je nog wel een Nederlandse basisverzekering hebben.

Verzekerd zijn in het buitenland

Wil je voor vertrek zeker weten dat je een ziektekostenverzekering hebt die je in het buitenland kunt gebruiken, maar ook in Nederland? We vertellen je graag over de mogelijkheden.