Expatverzekeraar XHI stopt per 1/1/2017

24 oktober 2016

Gevolgen voor verzekerden

Expatverzekeraar XHI heeft deze maand (Oktober 2016) aangekondigd* geheel te stoppen met haar Expatverzekering. Ondanks signalen dat niet alles even voorspoedig verliep bij deze verzekeraar, komt deze mededeling toch vrij onverwacht. Ook omdat het een zeer rigoureuze beslissing is, met grote consequenties voor de verzekerden.

Achtergrond

Op de website geeft XHI het volgende aan: “it is becoming increasingly difficult for XHI to meet international requirements”. Alhoewel dit aspect zeker relevant is voor internationale ziektekostenverzekeringen, is dit vermoedelijk niet de enige reden. De flinke premie verhogingen de laatste jaren doen vermoeden dat de belangrijkste oorzaak ligt in de enorme kosten in de gehele portefeuille. Voor de verzekerden doet de reden niet ter zake, maar zijn de gevolgen veel belangrijker.

Wat zijn de gevolgen voor de verzekerden?

Eén belangrijk gevolg = onzekerheid. XHI is een samenwerking met AXA PPP aangegaan, en AXA PPP zal een voorstel doen aan alle XHI verzekerden. Hiermee zijn de onzekerheden niet verdwenen: Welke premie zal worden voorgesteld? En hoe zal deze premie zich de komende jaren ontwikkelen*? Er is geen garantie dat AXA de premie niet op eenzelfde manier laat doorstijgen als XHI deed. Wat is de werkwijze van deze verzekeraar? Hoe gaan zij met claims om? Waar kunt u terecht met klachten en problemen? Voorheen kon alles in het Nederlands, en indien nodig ook via Nederlandse klachteninstituten. Nu zal alles in Engeland moeten plaatsvinden. Wat gaat er gebeuren met verzekerden die onder behandeling staan, en of naar verwachting binnenkort geopereerd moeten worden? Hoe gaat het contact met ziekenhuis en alarmcentrale verlopen?

* De premies van de vervangende AXA PPP verzekering zijn nog niet bekend, maar liggen naar verwachting wel hoger. En de overgang geeft in dit soort situaties ook meer onzekerheid over de lange termijn. Deze onzekerheid komt omdat ze iedereen met pre-exsting conditions accepteren. Voor deze groep zal overstappen naar een andere verzekeraar vaak onmogelijk blijken te zijn. Degene zonder medische issues kan vaak wel makkelijk overstappen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de nieuwe verzekeraar al snel met relatief hoge kosten zit = premie stijging. Wij hebben dat vaker zien gebeuren in het verleden.

Wat kunnen de verzekerden doen? Zijn er alternatieven?

Er komt, als het goed is, in ieder geval een voorstel waarbij men zonder medische vragen en beoordeling geaccepteerd zal worden bij AXA PPP. Dit is zeker van belang voor verzekerden met medische issues, omdat overstappen op een geheel nieuwe particuliere ziektekostenverzekering tot problemen zou kunnen leiden. De verzekerden waarbij dit niet of minder speelt hebben de mogelijkheid zich te oriënteren op alternatieven. Er is per 1/1 de mogelijkheid tot overstappen, dus november is een goede maand om alles op een rijtje te zetten.

Wat kan ik doen?

Op onze website www.expatverzekering.nl staat veel informatie over alternatieve mogelijkheden. Ook is er achtergrondinformatie te vinden en tips bij het overstappen op een andere particuliere ziektekostenverzekering. Om een idee te krijgen van de premies en dekkingen van deze alternatieven raden wij aan het adviesformulier op onze website in te vullen.