Emigreren begin 2018? Stel het regelen van verzekeringen niet uit.

Voorkom stress krijgt en regel op tijd de verzekeringen

Er komt weer een drukke periode aan. En tijdens de feestdagen en de vakanties zijn instanties en verzekeraars minder goed bezet en erg druk. Daar komt bij dat veel mensen in begin van het nieuwe jaar naar het buitenland vertrekken, en omdat de jaarwisseling ook een moment is dat veel verzekerden overstappen op ene andere verzekering. Een goede reden om op tijd te starten met het regelen van alle vereiste administratieve zaken en verzekeringen.

Lang naar het buitenland en emigreren na de jaarwisseling

Of het een gevolg is van goede voornemens of een "frisse, nieuwe start" is niet bekend, maar we zien elk jaar dat er veel mensen vertrekken aan het begin van een nieuw jaar. Dit moment heeft geen invloed op wat er moet worden geregeld, maar de periode is doorgaans erg druk. Dus het is wel van belang om tijdig te starten met het regelen, dus handig om hier rekening mee te houden!

Enkele aandachtspunten

Nieuwe ziektekostenverzekering aanvragen

Als een nieuwe ziektekostenverzekering nodig is vanwege het vertrek naar het buitenland, dan is dit niet enkel een administratieve handeling. Zo moeten bij aanvraag van een particuliere ziektekostenverzekering vragen over de gezondheid worden beantwoord. Deze gezondheidsverklaring wordt vervolgens beoordeeld door de medisch adviseur van de verzekeraar. Rond de jaarwisseling duurt de beoordeling en verwerking van de aanvragen langer, vanwege de hogere hoeveelheid aanvragen en de lagere bezetting bij verzekeraars.

Wij adviseren daarom om een aanvraag minimaal 1 maand voor de gewenste ingangsdatum in te dienen, en indien mogelijk zelfs 2 maanden van te voren. Dat vergroot de kans op ene tijdige afhandeling. En het is prettig om deze klus af te vinken van de To do- lijst, en het is vlak voor vertrek altijd al druk genoeg!

Heb je nog geen advies gehad m.b.t. ziektekostenverzekeringen en andere verzekeringen voor lang verblijf in het buitenland, dan helpen we je graag.

Verzekering beëindigen bij Nederlandse zorgverzekeraar

Deze maatschappijen zijn vanaf half november, maar zeker in december, enorm druk met informeren van hun klanten en de verkoop van hun producten. Per 1 januari kan iedereen in Nederland immers wisselen van verzekeraar (basiszorgverzekering), het moment waarop klanten veel vragen hebben en wijzigingen willen doorgeven. Het is niet lastig voor te stellen dat vragen omtrent emigratie en het beëindigen van de zorgverzekeringsplicht, minder snel worden beantwoord. Neem daarom tijdig contact op om het op tijd geregeld te hebben. Bij vertrek uit Nederland vervalt namelijk in veel gevallen verplicht de Nederlandse zorgverzekering. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Feestdagen in land van bestemming; geen ambtenaar te bekennen

Afhankelijk van bestemming, kun je te maken hebben met de gevolgen van de kerstdagen en de jaarwisseling. Het is goed mogelijk dat enkele weken rondom de jaarwisseling geen ambtenaar bereikbaar is. Dit heeft invloed op het regelen van bijvoorbeeld een visum, school voor de kinderen en huisvesting. Dus ook voor de regelzaken op bestemming is het handig om rekening te houden met deze drukke periode.

Op tijd regelen en advies inwinnen

Begin nu met informatie verzamelen en advies vragen. Dit kan door ons adviesformulier in te vullen, waar wij binnen enkele werkdagen op reageren.