Waarom JoHo Insurances?

JoHo Insurances
JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken.

Aanbod
Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen.

Ondersteuning
Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen.

Persoonlijk advies
Wij leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling.

Ziektekosten in Nederland

Inschrijven bij de gemeente in de Basisregsitratie Personen

Zodra u bent ingeschreven bij de gemeente wordt u verzekeringsplichtig voor de Nederlandse basisverzekering, mits u geen inkomsten uit werkzaamheden heeft van buiten Nederland. U heeft na inschrijving 4 maanden de tijd om u bij een basiszorgverzekeraar te melden. De basiszorgverzekering dient met terugwerkende kracht in te gaan vanaf inschrijfdatum. De verzekeraar is verplicht u te accepteren voor de basisverzekering. De meeste aanvullende pakketten kunnen ook zonder medische vragen worden aangevraagd. Alleen voor acceptatie bij de meer uitgebreide pakketten kunnen gezondheidsvragen worden gesteld. Hieronder een aantal aandachtspunten.

Nederlandse zorgverzekering regelen na terugkomst in Nederland

Let op: eerst inschrijven, dan naar de zorgverlener anders risico dat kosten niet worden vergoed!

Hou er rekening mee dat u bent ingeschreven bij een gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP), voorheen GBA, voordat u van zorg in Nederland gebruik gaat maken! Gaat u namelijk vòòr de datum van inschrijving naar een ziekenhuis of zorgverlener, dan valt mogelijke de gehele behandeling niet onder de dekking van de basiszorgverzekering! Het Nederlandse systeem is namelijk zo geregeld dat in veel gevallen ALLE kosten van een behandeling op de startdatum van de behandeling worden gezet. Dit heeft te maken met de start van een zogenoemde DBC. De DBC zou pas moeten starten, na inschrijven bij de gemeente.

Verzekeraar verplicht om te verzekeren

Op het moment dat u weer verplicht bent om een basisverzekering af te sluiten, is iedere zorgverzekering in Nederland (die de basisverzekering aanbiedt) verplicht om u hiervoor te accepteren. Ook als u bijvoorbeeld ziek terug komt naar Nederland. De zorgverzekeraar heeft voor de basisverzekering namelijk een acceptatieplicht. Deze plicht hebben verzekeraars niet voor aanvullende verzekeringen die worden aangeboden en ook niet voor aanvullende tandverzekeringen. In de praktijk blijkt dat verzekeraars bij de duurdere, uitgebreide aanvullende pakketten vragen stellen en meestal niet bij de goedkopere pakketten.

Aan het werk in Nederland maar niet ingeschreven?

Afgezien van inschrijven in de BRP, wordt u ook verzekeringsplichtig voor de basisverzekering wanneer u betaald werkt doet in Nederland voor een Nederlandse werkgever. Dus ook op het moment dat u niet ingeschreven bent maar wel werkt en loonbelasting betaalt.

Hoe snel is de basisverzekering weer geregeld?

Vaak verstrijkt er een periode tussen het aanvragen van de basisverzekering en het ontvangen van de polis. Met andere woorden; administratief duurt het even voor alles is geregeld. Dit komt onder andere doordat de zorgverzekeraar bij de aanvraag controleert of u ingeschreven bent in de BRP en of u in aanmerking komt voor de basisverzekering. Bovendien kunnen ze controleren wanneer u deze voorheen niet had. Vanaf het moment dat de verzekeringsplicht start (meestal bij inschrijven in de BRP) heeft u 4 maanden de tijd om de aanvraag te doen. De verezekering zou in moeten gaan vanaf het moment dat de verzekeringsplicht startte. Uiteraard is het verstandig om de verzekering spoedig te regelen zodat er geen onduidelijke en vervelende situaties ontstaan. Wanneer u de verzekering na 4 maanden aanvraagt, loopt u kans op boetes.

Eigen risico op de basisverzekering

Op de NL basisverzekering geldt een verplicht eigen risico, en daarnaast kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het is zo dat bij een overstap van een particuliere expat-ziektekostenverzekering naar de NL basisverzekering gedurende een lopend verzekeringsjaar er voor de basisverzekering opnieuw een eigen risico wordt gehanteerd; sowieso het verplichte deel van het eigen risico. Dit is vervelend als u op uw particuliere verzekering ook al een eigen risico had en deze misschien al had overschreden op het moment dat u terugkeerde naar Nederland. Dit is helaas niet te voorkomen. 

Sluit de basiszorgverzekering af via JoHo Insurances

Op onze website vindt u meer informatie over de Nederlandse basiszorgverzekering. Sluit deze af met korting via JoHo Insurances.

Heeft u een Goudse Expat Pakket? Korting bij Zorg & Zekerheid:

De Goudse biedt hun klanten voordelen bij aanmelding basiszorgverzekeraar Zorg & Zekerheid:

  • Korting op de basisverzekering: 8%.
  • Korting op de aanvullende verzekering: 6%.
  • Voor de aanvullende verzekering wordt men non-select geaccepteerd, dus zonder medische waarborgen.

Hoe gebruik te maken van dit voordeel?:

Ga naar www.zorgenzekerheid.nl/premieberekenen . Vul bij werkgever of vereniging de code 29391 in, of vul in: Expatcollectief De Goudse. De korting wordt dan automatisch berekend.

 

 

JoHo Insurances

JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken.

Hoe kunnen we u helpen?

Voor advies en vragen over verzekeringen voor een verblijf in het buitenland vult u het adviesformulier in voor vrijblijvend en kosteloos advies.

Contact

JoHo Insurances

Paviljoensgracht 18
2512 BP Den Haag
Nederland
T: +31883214561
E: info@johoinsurances.org