Waarom JoHo Insurances?

JoHo Insurances
JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken.

Aanbod
Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen.

Ondersteuning
Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen.

Persoonlijk advies
Wij leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling. Indien u hier gebruik van wilt maken, vul dan graag (gratis en vrijblijvend) het online adviesformulier in.

Werken bij JoHo

Wil je meer weten over werken bij JoHo? Ben je geïnteresseerd in adviseren van expats en emigranten?

Lees meer over de vacature Advisor Insurances & Expatservices

Pensionados in het buitenland hebben geen gelijk gekregen van de Centrale Raad van Beroep

·Ongeveer 70.000 Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen, zijn enkele honderden euro's per maand kwijt aan een ziektekostenverzekering waarvan ze geen gebruik kunnen maken. Dat stelt bestuurslid Albert Kiffen van de stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland. Hij reageert op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die bepaalde dinsdag dat de Nederlandse Staat geld mag invorderen op de AOW van de pensionado's."

Verwante artikelen:

Het ziektekostenstel in Nederland is ingewikkeld. En de financiering ook. Het stelsel is in 2006 ingevoerd. En door onvolkomenheden ook diverse malen aangepast. Dus regel op regel op regel. Nog steeds "klopt" het niet helemaal. Gepensioneerden die buiten NL wonen, vinden zichzelf gedupeerd & gediscrimineerd, en hadden daarom een rechtszaak aangespannen..

  1. Indien iemand geen werk heeft en geen belasting betaald, betaald deze persoon alleen premie aan de verzekeraar. En krijgt deze persoon ook een zorgtoeslag.
  2. Indien iemand werkt en belasting betaald, betaald deze persoon premie aan de verzekeraar, en van het brutoloon wordt een inkomensafhankelijke bijdrage ingehouden. Aangezien tekorten uit de algemene middelen worden betaald, kan men er vanuit gaan dat er nog een deel van de betaalde belasting naar de zorg gaat.
  3. Voor ondernemers geldt hetzelfde, waarbij ze als ondernemer worden aangeslagen voor een bijdrage voor de premie ziektekosten.
  4. AOW gerechtigden betalen premie aan de verzekeraar, en een bijdrage ziektekosten wordt ingehouden op de uitkering.

Voor de "pensionados" (Nederlandse gepensioneerden die [met name] naar Spanje zijn geëmigreerd) geldt:

  1. Ze betalen premie aan het CVZ, de hoogte van de premie is woonland afhankelijk. Dit is binnen Europa zo geregeld, omdat men zich "moet" verzekeren in het land van waar uit men inkomsten krijgt (in dit geval AOW).
  2. Via het CVZ krijgen ze een formulier waarmee ze dekking krijgen in het woonland, volgens het "lokale" ziekenfonds

Tot zover niets mis met het systeem. Het systeem is (terecht) aangepast dat indien men naar een land verhuisde waar de zorg minder en goedkoper was, er minder premie werd ingehouden door het CVZ (woonlandfactor).

Wat zijn met name de pijnpunten?

  1. De lokale zorg en verzekering (Seguridad Social) in Spanje is niet voldoende. Particulier bijverzekeren is erg duur en/of niet mogelijk vanwege de gezondheid of de leeftijd.
  2. De Seguridad Social in Spanje is "gratis" voor ingezetenen. Men vindt het onterecht dat men daarvoor dan via NL wel premie voor moet betalen. En soms wordt via inkomstenbelasting in Spanje ook al mee betaald aan de Seguriridad Social. Dat is inderdaad deels dubbel. Aan de andere kant betalen Nederlands ingezetenen ook dubbel (via bijdrag een belasting). Daarnaast is het wellicht ook niet fair indien men op latere leeftijd (waarin meestal de hoogste kosten wat betreft zorg worden gemaakt) onder het Spaanse stelsel valt, waarmee de lasten dus grotendeels door de Spaanse belastingbetalers zou worden gedragen.

Het stelsel houdt o.a. rekening met de Europese regelgeving, solidariteit (rijken betalen meer dan armen, gezonden betalen voor de zieken) en enkele andere factoren. Helaas geldt, als bij zoveel andere regels en wetten, dat het niet voor iedereen even eerlijk is. Nu is het wel weer zo dat iemand die zorg nodig heeft, wel wordt geaccepteerd in EU landen bij de publieke stelsel. Dat is niet het geval indien men emigreert naar een land buiten de EU (of verdragslanden). Moeilijk te oordelen dus over deze kwestie!

Gratis persoonlijk advies

Vul het adviesformulier in voor een gratis advies dat afgestemd wordt op uw persoonlijke situatie en plannen.

Vul nu het adviesformulier in voor een gratis persoonlijk advies

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Stap 1: Contact
Voor advies en vragen over verzekeringen voor een langdurig verblijf in het buitenland kunt u (kosteloos) ons online adviesformulier invullen. 

Stap 2: Advies
Wij sturen u ons advies toe, inclusief aanvullende informatie, tips en premies. Wij helpen u graag indien u vragen heeft naar aanleiding van dit advies.

Stap 3: Aanvragen verzekering
Indien u een verzekering wilt aanvragen, dan begeleiden wij u bij het gehele proces, met tips, instructies en het maken van keuzes.

Stap 4: Service
Indien een aanvraag is goedgekeurd, staan wij u gedurende de gehele looptijd van de verzekering bij voor hulp, vragen en assistentie.

Stap 5: Beëindiging
Mocht u een verzekering willen beëindigen, dan helpen wij u om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder onnodig dubbele premie te betalen of een periode onverzekerd te zijn.