Waarom JoHo Insurances?

JoHo Insurances
JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken.

Aanbod
Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen.

Ondersteuning
Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen.

Persoonlijk advies
Wij leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling. Indien u hier gebruik van wilt maken, vul dan graag (gratis en vrijblijvend) het online adviesformulier in.

Werken bij JoHo

Wil je meer weten over werken bij JoHo? Ben je geïnteresseerd in adviseren van expats en emigranten?

Lees meer over de vacature Advisor Insurances & Expatservices

Wat kost een expatverzekering in 2022?

Gepubliceerd: 
Saturday, 1 June, 2019
kosten verzekering

Wat kost een internationale ziektekostenverzekering in 2022?

(Update 1/12/2021)

1. Introductie

 • "Wat kost een expatverzekering?"
 • "Betaalt een werkende voor een Nederlandse bassizorgverzekering per saldo ongeveer 500 euro per maand?"

Veel mensen willen graag zo snel mogelijk weten wat een expatverzekering (internationale ziektekostenverzekering) kost. De exacte hoogte van de premie van een dergelijke verzekering hangt echter van veel factoren af. Op deze pagina leggen wij u uit hoe u voor uw situatie er achter kunt komen wat de kosten zijn.

2. Hoe kom ik er achter hoe hoog de premie voor mij zal zijn?

Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen:

 1. Maak gebruik van de online premie-vergelijker
 2. Bekijk de verzekeringspagina's, Op iedere pagina van een verzekering is een premie-tabel (pdf) en/of een online offerte module te vinden.
 3. Als u op onze website online advies aanvraagt, sturen wij u een uitgebreid offerte overzicht toe per e-mail, gericht op uw situatie en plannen. Zo'n advies kost wel wat meer tijd en inspanning, ook van uzelf. 
 4. Onderaan deze pagina vindt u een algemeen overzicht met indicatieve premies.

3. Welke factoren bepalen de premie?

In tegenstelling tot de Nederlandse basiszorgverzekering, zijn er bij internationale ziektekostenverzekering veel factoren die de uiteindelijk premie bepalen. Om een beeld te geven, volgt hier een opsomming van een aantal belangrijke factoren:

Leeftijd

De premie is als eerste vooral afhankelijk van de leeftijd. Statistisch is bewezen dat oudere mensen meer ziektekosten maken dan jongere mensen en dus is de premie voor een ouder persoon hoger dan die van jongeren. Bij de Nederlandse basisverzekering geldt geen leeftijdsafhankelijk tarief.

Soort verzekering en dekking

Binnen het aanbod aan particuliere ziektekostenverzekeringen is er veel meer variatie in dekking en voorwaarden. Er zijn daarbij geen minimumvereisten qua dekking. Er is dus meer keuze dan dat u heeft met de Nederlandse basisverzekering. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goedkope en eenvoudige (budget) verzekering waarbij u alleen verzekerd bent voor ziekenhuisopnames en repatriëring. Een gemiddelde (medium) dekking is ook mogelijk waarbij u vergelijkbare dekking krijgt als dat u gewend was met de basisverzekering in Nederland. U kunt echter ook kiezen voor een verzekering die de dekking van een Nederlandse basisverzekering ruimschoots overstijgt; met ruime dekkingen voor alternatieve geneeswijzen, pre scans en één persoons ziekenhuiskamers.

Woonland

De premie is ook afhankelijk van waar u gaat wonen in het buitenland. In sommige landen (bijvoorbeeld in de USA, Singapore, Hong Kong en nog een aantal andere landen) zijn de kosten voor medische verzorging relatief erg hoog, waardoor verzekeraars voor mensen die wonen in betreffende landen soms een hogere premie in rekening brengen. Het kan per verzekeraar verschillen welke landen als "duur" worden beschouwd, de USA wordt echter door alle verzekeraars als duurste regio aangemerkt.

Looptijd

Looptijd van een verzekering is ook van belang. Zo bestaan er verzekeringen die maximaal 2 jaar kunnen ‘lopen’, of tot 65/67-jarige leeftijd. Het risico voor de verzekeraar is daardoor lager en de premie dus ook. Het nadeel van die verzekeringen is dat het geen zekerheid geeft op lange termijn als iemand langere tijd - of voor onbepaalde tijd - een verzekering nodig heeft.

Medische acceptatie

Bij particuliere verzekeringen geldt altijd dat verzekeraar de acceptatie en definitieve premie bepalen op basis van een aangeleverde (en door aanvrager zelf in te vullen) gezondheidsverklaring. Op basis van deze verklaring kunnen verzekeraars besluiten een hoger tarief dan standaard in rekening te brengen, gebaseerd op het medisch verleden.

4. Wat betaalt u in Nederland eigenlijk onder de streep aan zorgkosten (2021-2022)?

 • Gemiddeld 110-125 euro per maand aan premie aan de zorgverzekeraar.
 • Werkende Nederlanders dragen in 2021 per persoon tot € 5.200,- euro per jaar bij aan collectief gefinancierde zorgkosten. Dit is de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet.
 • Inclusief kosten voor aanvullende dekkingen tandarts, fysio en 'losse medicatie' (bv paracetamol) en het eigen risico bedragen de totale zorgkosten gemiddeld 500 euro per maand per (werkende) persoon.

Houdt dus rekening met een bedrag van 500 euro per maand per volwassene aan zorgkosten in Nederland, als u de premies van internationale ziektekostenverzekeringen vergelijkt met de kosten in Nederland. Kijk bij het vergelijken dus niet alleen naar de nominale premie die u zelf aan uw zorgverzekeraar betaalt, want dan maakt u geen eerlijk vergelijking, en neemt u mogelijk zelfs foute beslissingen.

Een citaat van Zorgverzekeraars Nederland uit een artikel van de NRC van 13/11/2020 bevestigt deze cijfers:

"Zesduizend euro per jaar - Eigenlijk kost de zorg veel meer dan het bedrag dat Nederlanders gezamenlijk betalen aan zorgpremie. „Volgend jaar kost de zorg per volwassene gemiddeld zesduizend euro per jaar, vijfhonderd euro per maand”, zegt Koen Venekamp van Zorgverzekeraars Nederland. Een groot deel daarvan wordt betaald met de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en via belastingen."

5. Voorbeelden van de premie bij verschillende situaties en dekkingshoogte (premies 2022)

De hoogte van de premie op een internationale ziektekostenverzekering wordt vooral sterk bepaald door leeftijd en woonland. Iemand van 26 jaar woonachtig in Spanje betaalt beduidend minder verzekeringspremie dan een persoon van 42 die in Amerika woont. We geven graag een paar voorbeelden om dat te illustreren, met een eigen risico van 500 euro per jaar. 

Houdt u er rekening mee dat premies afhankelijk zijn van medische acceptatie en dat dit geen offerte is die is toegesneden op uw persoonlijke situatie.

LEEFTIJD LAND BUDGET DEKKING MEDIUM DEKKING TOP DEKKING TIJDELIJK (max 2 jaar)
26 jaar Spanje €75 per maand €120 per maand €150 per maand €45 per maand
32 jaar Zuid-Afrika €95 per maand €140 per maand €200 per maand €74 per maand
37 jaar Singapore €95 per maand €167 per maand €254 per maand €80 per maand
42 jaar USA €281 per maand €402 per maand €622 per maand €180 per maand
55 jaar Mexico €145 per maand €277 per maand €487 per maand €159 per maand
65 jaar Indonesië €248 per maand €507 per maand €755 per maand €320 per maand

 

Benieuwd naar de kosten voor uw situatie? Vul ons adviesformulier in en ontvang een persoonlijk vergelijkingsoverzicht.

Toelichting op de verschillende dekkingen:

 • Lage (budget) dekking (geen eigen risico)
  Deze dekking is gericht op vergoeding van kosten voor met name ziekenhuisopname en medische evacuatie.

 • Gemiddelde (medium) dekking (250 euro eigen risico)
  Deze dekking geeft aanvullend op de budget dekking ook dekking voor "outpatient kosten" (huisarts, apotheek medicijnen, fysiotherapie) en zwangerschap.

 • Hoge (top) dekking (250 euro eigen risico)
  Deze dekking geeft aanvullend op de medium dekking nog ruimere vergoedingen, en wel/meer dekking voor o.a. preventief onderzoek, alternatieve geneeswijzen.

 • Tijdelijke dekking (250 euro eigen risico)
  Deze dekking is gelijk aan de 'medium' dekking maar mag maximaal max 2 jaar duren.

Wij informeren u graag over de kleine verschillen in ziektekostenverzekeringen die juist zo’n grote impact kunnen hebben op uw verblijf (en gemoedsrust) in het buitenland. Maak gebruik van ons inzicht en ervaring en laat ons u helpen bij het inventariseren van de mogelijkheden en het maken van een keuze. Vul ons adviesformulier in dan sturen wij u binnen een paar werkdagen kosteloos een overzicht van premies en dekking voor u en uw eventuele gezinsleden.

Labels: 

Gratis persoonlijk advies

Vul het adviesformulier in voor een gratis advies dat afgestemd wordt op uw persoonlijke situatie en plannen.

Vul nu het adviesformulier in voor een gratis persoonlijk advies

JoHo Insurances
JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en MKB over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken. Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen. Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen. Wij leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling. Interesse? Vraag nu vrijblijvend advies aan. 

© JoHo Insurances - www.expatverzekering.nl

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Stap 1: Contact
Voor advies en vragen over verzekeringen voor een langdurig verblijf in het buitenland kunt u (kosteloos) ons online adviesformulier invullen. 

Stap 2: Advies
Wij sturen u ons advies toe, inclusief aanvullende informatie, tips en premies. Wij helpen u graag indien u vragen heeft naar aanleiding van dit advies.

Stap 3: Aanvragen verzekering
Indien u een verzekering wilt aanvragen, dan begeleiden wij u bij het gehele proces, met tips, instructies en het maken van keuzes.

Stap 4: Service
Indien een aanvraag is goedgekeurd, staan wij u gedurende de gehele looptijd van de verzekering bij voor hulp, vragen en assistentie.

Stap 5: Beëindiging
Mocht u een verzekering willen beëindigen, dan helpen wij u om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder onnodig dubbele premie te betalen of een periode onverzekerd te zijn.

Google Reviews voor JoHo Insurances / Expatverzekering.nl

4.9 van 5 op basis van 47 Google reviews
Bram
In de afgelopen 6 jaar heb gebruik gemaakt van Joho voor mijn expat verzekeringen. De service was altijd goed, ik kreeg altijd snel reactie in duidelijke en met correcte informatie, daarbij waren de medewerkers erg behulpzaam. Bij deze raad ik mensen die naar het buitenland verhuizen, aan om met Joho contact op te nemen voor het verkrijgen van informatie over wat te regelen (uitschrijven uit NL etc.) en om verzekerd te zijn in het buitenland.
Elles
Hele goede ervaringen met JoHo. Reageren altijd binnen een dag op je mail. Zoeken alles voor je uit en geven een goed advies voor vaak complexe vragen.
Lysanne
Ik heb via JoHo mijn expat verzekeringen geregeld toen ik een paar jaar in Duitsland ging wonen. Ik heb altijd heel vriendelijk en hulpvaardig contact met ze gehad, zowel in persoon als via de email, en het heeft me zo heel veel rompslomp gescheeld. Zeker een aanrader voor expats!
Toon
JoHo heeft me prima geholpen met het (voorbij de formele opzegdatum) stopzetten van een verzekering. Dwz dat JoHo ook een extra stapje zet ingeval de business relatie tot een eind zal komen. Klasse!!!